Zo blijft jouw Sportlegging lekker fris en Zoepel

Gepubliceerd op 26 juli 2020 om 10:48

Vind jij het ook zo erg als je sportkleding stinkt?  Met deze tips & tricks zorg je ervoor dat je sportkleding langer meegaat (en heerlijk ruikt)!

Je hebt alle mogelijke wasmiddelen al op je stinkende sportkleding uitgeprobeerd. Maar steeds als je ze wast, wordt de geur alleen maar sterker. Geen zorgen. Het ligt niet aan jou, maar aan de kleding. Echt waar. En waarom stinkt je sportkleding überhaupt zo erg? Wij weten het! Bij dezen: zo was je je stinkende sportkleding.

Waarom stinkt het nou zo?

Wat is er aan de hand met die stinkende sportkleding? Sportkleding en ook Zoepel wordt gemaakt van synthetisch materiaal.

Deze fijngeweven, waterafstotende textielsoorten staan erom bekend dat ze "ademen": de vezels van het materiaal voeren zweet en alle ellende goed af. Dus terwijl jij helemaal los gaat in de sportschool, wordt zweet, talg en dode huidcellen door je sportkleding afgevoerd in plaats van geabsorbeerd.

Daardoor blijf jij tijdens je work-out lekker droog. Maar! Niet alle zweet, talg en dergelijke kunnen worden afgevoerd. Een deel ervan blijft tussen de vezels van je sportkleding zitten en vormt daar een smakelijke maaltijd voor opportunistische bacteriën. En die bacteriën geven je sportkleding zo'n onaangename geur.

Stinkende sportkleding,sportkleding wassen,vieze geur in sportkleding
Hierbij speciaal voor jou een kleine opsomming: Bij het wassen van sportkleding in de wasmachine zijn er enkele regels die je het beste volgt, om fris te blijven ruiken en de sportkleding niet aan te tasten:  Was je sportkleding zo snel mogelijk meteen na

Zo was je stinkende sportkleding

Gebruik geen wasverzachter. En liever heel weinig wasmiddel. Wasverzachter maakt de stof van je sportkleding minder ademend. Daardoor blijven er meer talg, huidcellen, zweet en bacteriën tussen de vezels zitten en gaat je sportkleding op den duur nog meer stinken. Wasmiddel kan net zo slecht zijn als je er te veel van gebruikt. Overtollig wasmiddel lost niet op in de wasmachine en blijft ook tussen de vezels van je stinkende sportkleding hangen. Zo kun je je stinkende sportkleding het beste wassen.

Gooi je sportkleding nooit zomaar in de wasmand. Die warme, donkere omgeving is ideaal voor bacteriën. Laat de kleding luchten aan een rek of buiten in de zon. Wij hebben gelezen dat dit de groei van bacteriën met 90% kan verminderen!

Tips voor extreem stinkende sportkleding

Zie je het echt heel somber in om de nare geurtjes uit je sportkleding te krijgen en is er grover geschut nodig?

Als je sportkleding heel erg stinkt, dan is er grover geschut nodig! Azijn. Dat lees je goed. Even weken in azijn kan wonderen doen voor je portkleding. Doe een kopje witte azijn met wat koud water in een wasbak en laat de sportkleding zo'n 15-20 minuten weken. Was de kleding dan zoals je dat altijd doet. Je hoeft niet bang te zijn dat de sterke azijngeur in de kleding blijft hangen. Dat is echt niet zo. En witte azijn werkt super goed om geuren uit sportkleding te verwijderen.

Werk azijn echt voor die stank in sportkleding?

Jazeker! Azijn bestaat uit 5% azijnzuur en is hierdoor heel erg goed in het doden van bacteriën en virussen. Zuren klinkt heel heftig maar zal je kleding niet aantasten en is mild genoeg dat je het textiel niet aantast.

Een half koopje azijn is al ruim voldoende om de kleuren te behouden en alle vieze geuren en bacteriën voor goed te deleten.

Wat je ook eventueel kan doen is gebruik maken van je vriezer. Stop de sportkleding in een plastic zak en maak deze dicht. Laat de kleding circa 24 uur liggen. De bacteriën die de geur veroorzaken, gaan dood in de vriezer.

Hierbij speciaal voor jou een kleine opsomming:

Bij het wassen van sportkleding in de wasmachine zijn er enkele regels die je het beste volgt, om fris te blijven ruiken en de sportkleding niet aan te tasten:

  • Was je sportkleding zo snel mogelijk meteen na het sporten. Zo voorkom je bacteriegroei. Wanneer je sportkleding lang in je sporttas laat liggen en na enkele dagen pas wast, gaan de nare geurtjes zich hechten aan het textiel.
  • Keer je kleding binnenstebuiten. Zo bescherm je de zichtbare delen van je outfit, zoals de kleuren en bedrukking. Na het sporten zit de meeste viezigheid bovendien aan de binnenkant van de stof.
  • Gebruik de helft van de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel. Er bestaat zelfs speciaal wasmiddel voor stinkende sportkleding. Te veel wasmiddel zal niet volledig uitgespoeld worden door de wasmachine. Het overgebleven wasmiddel zal dode huidcellen vasthouden en zorgen voor nare geurtjes.
  • Was je sportkleding op een lagere temperatuur (maximaal 30 graden). Warm water beschadigt het textiel, waardoor het minder lang meegaat.
  • Droog je sportkleding liever niet in de wasdroger. Laat het aan de lucht drogen. Zo voorkom je beschadiging en kan de kleding volledig opdrogen.
  • 15-20 minuten inweken in azijn. Heb je de tijd? Laat de sportkleding 15-20 minuten weken in koud water met een flinke scheut azijn. Het azijn reinigt het grove vuil, laat nare luchtjes verdwijnen en tast het textiel niet aan.

 

You got this and good luck!

Hierbij speciaal voor jou een kleine opsomming: Bij het wassen van sportkleding in de wasmachine zijn er enkele regels die je het beste volgt, om fris te blijven ruiken en de sportkleding niet aan te tasten:  Was je sportkleding zo snel mogelijk meteen na

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.